biangoo Forum - e-Ticaret & Pazarlama - Girişimcilik ve İş Fikirleri

Tam Versiyon: XML Bayiliği Nedir? XML Bayiliği Nasıl Alınır? XML Bayiliği İle Alakalı Bilgiler
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
XML Entegrasyonu Nedir? Ne İşe Yarar

XML sistemi temel olarak ürün satışı yapan bir web servisinden link halinde, ilgili web servisinde yer alan ürünlerin otomatik olarak kendi entegrasyon veya web sitenize aktarılmasıdır.

İlgili link uzantısı .XML olduğu için sektörde de ilgili işleme XML Entegrasyonu adı verilmektedir. XML ile çekilen ürünler sizin ve gönderen firmanın da kısıtlamalarına bağlı olarak saatlik, günlük veya haftalık olarak güncellenir. Yani sizin sisteme tanımladığınız link otomatik olarak kaynakta bulunan Stok - Fiyat - Açıklama - Resim gibi bilgileri alır ve sizin sisteminize güncel verileri kaydeder.

XML entegrasyonu; temel olarak farklı formatların veya programlama dillerinin (genellikle XML) birbirleriyle uyumlu olmasını sağlayan istemci ve sağlayıcılar arasında “çevirmen” görevi gören bir bağlayıcıdır. Bu entegrasyon, farklı sektörlerde faaliyet gösteren e-ticaret sitelerinin veya tedarikçilerinin verilerini paylaşmasını sağlar. XML entegrasyonu ile iki firma arasındaki anlaşma çerçevesinde tüm ürün verileri periyodik olarak e-ticaret sitesine aktarılır.

XML entegrasyonu ile iki site arasında paylaşılan veriler içinde; tedarikçi ürün bilgileri, stok değişim durumları, siparişler, üye bilgileri, hizmet verileri gibi birbirlerinin yararına olan veriler otomatik olarak planlanır. Yani iki e-ticaret sitesi arasında veriler adeta birbirleri ile konuşur. Örneğin; bir otel tedarikçisi veya bir havayolu şirketi yapılandırılmış verilerini bir online seyahat acentesinin web sitesi ile paylaşabilir. XML entegrasyonuna drop shopping yapan e-ticaret sitelerinde yaygın olarak rastlanmaktadır. Drop shopping, “stoksuz satış” yapan e-ticaret siteleridir.


XML Entegrasyonu Özellikleri

XML entegrasyonu ile herhangi bir ürün ya da hizmet satan firmaların veya kişilerin farklı e-ticaret siteleri ile anlaşarak, satışlarını bu siteler üzerinden yapması mümkündür. E-ticarette son yıllarda yaygın olarak kullanılan XML entegrasyonu, e-ticaret sitelerine, gelişmiş diğer firmaların alt yapısından yararlanarak satış yapma imkanı verir. Firmaların ürünlerini; açıklamalara, ürün bilgilerine ve kategorilere göre sergilemeye yarar. Bu entegrasyona kaydedilen ürünler, diğer internet sitelerine kolaylıkla yerleştirilebilir.

XML entegrasyonu için e-ticaret sitesi ile tedarikçiler, toptancılar veya sözleşmeli distribütörler arasında anlaşma yapılması gerekir. Taraflar, XML prosedürleri ve standartlarında veri paylaşmayı veya veri yayını yapmayı kabul ederse, ilgili e-ticaret sitesinde veriler kullanılarak ürün ya da hizmet satışı yapılır. Tedarikçi firmanın ürün ya da hizmetlerini stok tutmadan satışa sunmayı sağlaması gibi e-ticaret siteleri için bazı avantajlı özellikler barındırır.

XML entegrasyonu çerçevesinde bir e-ticaret sitesine sipariş geldiğinde e-ticaret sitesi ürünü veya hizmeti tedarikçi firmadan temin eder ve müşteriye gönderir. Bazı durumlarda yapılan anlaşma çerçevesinde tedarikçi firma, ürünü doğrudan müşteriye gönderebilmektedir.
XML entegrasyonu yazılımı özel olarak kurgulanabilir. Sektöre, tedarikçi firmaya veya e-ticaret sitesinin tasarımına göre özgün XML entegrasyonu yazılımları kullanılabilir. Kurgulanmış hazır XML entegrasyonları da mevcuttur. XML entegrasyonu ile tedarikçi firmadaki ürünlerle ilgili stok, ebat ve fiyat gibi veriler zamanlanmış bir saatte diğer siteye otomatik olarak aktarılabilir. E-ticaret sitesinde yer alan ürünler de yine tüm detayları ile online pazaryerlerine ya da fiyat karşılaştırma sitelerine kolayca aktarılabilir.

XML entegrasyonunda üç temel unsur vardır;
  • XML hizmeti sunan tedarikçi ya da kurum

  • E-ticaret sitesi tarafında kullanılacak açık kaynak kodlu bir yazılım veya altyapı

  •  Açık kaynaklı e-ticaret sitesine XML yazılımlarını entegre etmek üzere tedarikçi entegrasyonu yazılımı veya entegrasyon modülleri

XML Entegrasyonunun Avantajları

XML entegrasyonu, e-ticaret sitelerinin işlerini kolaylaştıran süreçlerden biridir. E-ticaret sitelerine tedarikçilerinden temin ettikleri ürünleri veya hizmetleri tek bir adımla aktarmayı sağlar.

XML entegrasyonunun e-ticaret sitelerine sağladığı avantajlardan bazıları şunlardır;
  • XML entegrasyonu ile müşteriler ve tedarikçiler arasındaki iletişim gerçek zamanlı olarak yapılabilir.

  • Entegrasyonun geliştirilmesi veya verilerin güncellenmesi kolaydır.

  • Başka bir sitedeki ürün ya da hizmetler için paylaşılan siteye özgü fiyatlar tanımlanabilir.

  • Stoksuz e-ticarete imkan verir.

  • Başka bir e-ticaret sitesindeki ürün ve hizmetleri satmaya izin verir.

  • Ürün bilgilerini tek tek elle kaydetmeye gerek yoktur.

XML Entegrasyonunun Dezavantajları

XML entegrasyonu avantajlarının yanında bazı dezavantajlar da barındırır:
  • XML entegrasyonu, daha fazla trafik anlamına gelir. E-ticaret sitelerinin bu trafiği karşılayabilecek kapasitede olması gerekir. Bu da maliyetleri artırır.

  • Güvenlik sorunu olan XML sağlayıcılar, verileri güncel olarak sunamaz. Bu durum stokları da güncel tutamaz. Bu sebeple stok ve tedarik problemleri ortaya çıkabilir.

  • Sisteme sürekli yeni ürünler eklenmesi, ürün silinmesi, ürünlerin fiyat ve stok bilgilerinin sürekli güncellenmesi gibi işlemler sunucu performansına ek yükler getirir.